Een constructieve berekening op maat
voor gestapelde betonblokken

De veelgestelde vragen en antwoorden

WAT ZIJN GESTAPELDE BETONBLOKKEN?

Wat zijn gestapelde betonblokken en waar worden ze voor gebruikt? De veelgestelde vragen hebben we opgeschreven en worden door onze constructeurs beantwoord. Zit uw vraag er niet tussen? Neem dan contact met ons op per mail:
berekening@betonblockdesign.nl

1. Wat zijn betonblokken?

Betonblokken zijn grote legoblokken, ofwel stapelblokken, gemaakt van beton. Het beton dat wordt gebruikt voor deze blokken komt voort uit overschotten van bouwprojecten: het zogenaamde restbeton.

Dit restbeton wordt afgestort in mallen en dat resulteert in betonblokken met alle voordelen benoemd in vraag 2.

2. Wat zijn de voordelen van betonblokken?

Met betonblokken kunt u flexibel bouwen. Door de speciale nokken aan de bovenzijde en uitsparingen aan de onderzijde, kunt u deze blokken stapelen en verschuiven deze blokken niet.

Het resultaat is een flexibele wand, die herbruikbaar is, duurzaam en goedkoper dan gestorte wanden.

3. Waar worden betonblokken voor gebruikt?

De mogelijkheden voor het gebruik van deze blokken zijn divers: sleufsilo’s en mestbassins voor de agrarische sector, sleufsilo’s voor de grond-, weg-, en waterbouw, (getrapte-) keermuren, bouwmuren voor bedrijfshallen/overkappingen en wegafzettingen.

4. Waarom is een berekening nodig?

Om zekerheid te krijgen over de stabiliteit van een gestapelde blokkenwand is een berekening noodzakelijk. Bij het te hoog vullen tegen de wand kan deze ‘spontaan’ bezwijken. Gestapelde betonblokwanden zijn ongewapende wanden.

Er is geen vloeitraject aanwezig in het bezwijkmechanisme van een gestapelde wand. Vandaar dat ‘spontaan’ bezwijken kan optreden. Kantelveiligheid is het belangrijkste toetsingscriterium. Op deze wijze krijgen opdrachtgevers, keurende instanties en gebruikers zekerheid over de mate van veiligheid van gestapelde wanden.

5. Kan ik ook zelf deze berekening maken?

Een stabiliteitsberekening voor een betonblokwand is afhankelijk van meerdere factoren zoals wind, ondergrond, type bulk, dimensionering van de muur en additionele belastingen.

Om dit goed en economisch te kunnen beschouwen is een gediplomeerd constructeur nodig. Onze constructeurs maken stabiliteitsberekeningen die u kunt overleggen aan bouw- en woningtoezicht.

6. De maximale toegestane vulhoogte valt tegen, hoe kan dit?

Uitgaande van de Eurocodes zijn wij gebonden aan de minimale veiligheid van 2,1. Dit betekent dat de vulhoogte doorgaans beperkt wordt met 25%.

In verband met de verhoogde risico’s van een keerwand ten opzichte van reguliere bouwwerken, heeft de norm deze keuze gemaakt. De risico’s zitten in type ondergrond, manier van beladen en het feit dat het losse gestapelde blokken zijn.

7. Hoe zit het met aardbevingsbestendigheid?

In aardbevingsgebieden kan de ondergrond, waarop een betonwand staat, instabiel zijn. Hierdoor wordt de standzekerheid door een extra factor negatief beïnvloed. De stabiliteit van een gestapelde wand is primair afhankelijk van de ondergrond.

Bij BetonBlockDesign kunnen we u een beschouwing aanbieden over de mate van standzekerheid in aardbevingsgebieden.

8. Waar kan ik betonblokken kopen?

Er zijn diverse leveranciers van zowel betonblokmallen als betonblokken. Wij kunnen helaas geen namen noemen, aangezien wij als onafhankelijke constructeur berekeningen maken voor diverse partijen.

9. Mijn vraag staat er niet bij, hoe krijg ik toch antwoord?

Staat uw vraag er niet bij, dan kunt u altijd vrijblijvend contact opnemen via telefoon +31 (0)182 231400 EN/NL of stuur een e-mail naar: berekening@betonblockdesign.nl

 • Prijzen vanaf € 300 voor een basis
  berekening, exclusief btw
 • Altijd inclusief constructieve
  berekening en rapport
 • Deskundig en onafhankelijk
  constructief advies
 • Constructief advies afgestemd
  op uw situatie
 • Geschikt voor indiening bij
  Bouw- en Woningtoezicht
 • Extra berekeningen mogelijk
  bij advies op maat